Vuosien hiljaiselon jälkeen ONMKY tavoittelee tosissaan nousua 1. divisioonaan

Koripallo / Kimmo Siira, Kaleva 4.6.2010

Oulu Palloilukaupunkien raskaaseen sarjaan palannut Oulu on juhlinut viime vuosina monella rintamalla, mutta joukkoon mahtuu myös yksi murheenkryyni. Maaliskuussa 2005 Oulun koripallon lippulaiva HiTech Basket upposi viisi vuotta sitten 2. divisioonaan. Pian tämän jälkeen seurajohto ajoi toiminnan kokonaan alas.

Viiden lamavuoden jälkeen kaupungin koripalloväki on terästäytynyt toimintaan. Oulun NMKY:n taustaryhmä on kasaamassa tulevalle kaudelle joukkuetta, joka tavoittelee nousua miesten 1. divisioonaan.

“Myös oululainen koripallo on nostettava tasolle, jolle se kuuluu”, ONMKY:n päävalmentaja Kari Turpeinen painottaa. Turpeisen lisäksi ONMKY:n ydinryhmään kuuluvat Panu Kanervo sekä Jyri Laakso ja Juho Teppo, jotka kummatkin ovat hankkineet kannuksensa pääsarjatason pelaajina. “Tällä kvartetilla olemme miettineet jo kauan, miten asioita voisi kehittää.” ONMKY on aloittanut kolmevuotisen projektin, joka tähtää paitsi sarjanousuun, ennen kaikkea talouspuolen ja juniorityön kehittämiseen.

HiTech Basketin aikakaudella (1999-2005) puheet ja teot olivat ristiriidassa. Lennokkaissa visioissa välähtelivät tuolloin liiganousu, SM-mitali, Suomen mestaruus ja europelit. Turpeinen korostaa maltin merkitystä. “Emme haukkaa liian isoa palaa kerralla. Mutta toki toivon, että voimme jossain vaiheessa tarjota oululaisyleisölle myös pääsarjatason koripalloa. Kyllä sen pitäisi onnistua tässä kaupungissa.”

Juuri nyt sitä voi olla vaikea uskoa, mutta Oulusta löytyy myös koripallokulttuuria. 1966-1967 ONMKY pelasi toistaiseksi ainoan kautensa miesten pääsarjassa. Vuosien varrella kaupungissa on varttunut useita pelaajia, jotka ovat myöhemmin niittäneet mainetta Etelä-Suomen seuroissa.

HiTech Basket ylsi parhaimmillaan SM-sarjan karsintaan (2005). Turpeinen tuntee tarinan hyvin, sillä hän edusti seuraa pelaajana. “HiTech Basketissa talous oli liikaa muutaman ihmisen harteilla. ONMKY:n taustalle olemme keränneet isomman porukan, johon kuuluu noin 20 henkeä.”

Kun HiTech Basket perustettiin vuonna 1999, oli ONMKY:n nimi toimitusjohtaja Markku Leinosen mukaan “jossain määrin rasite”. Nyt ympyrä on sulkeutunut, kun uutta nousua rakennetaan Ynnin siipien suojassa. “ONMKY:n puolelta on tullut ajatuksillemme tosi paljon tukea”, Turpeinen kiittelee.

ONMKY:llä on valmiina kymmenen pelaajasopimusta. Harjoitusrinkiin Turpeinen ottaa noin 15 pelaajaa. “Ringissä on tilaa lahjakkaille A-junioreillemme”, päävalmentaja lupaa.

Kovin pommi on vielä valmisteluasteella. ONMKY neuvottelee sopimuksesta oman kasvattinsa Jari Vanttajan kanssa. 209-senttinen Vanttaja edusti päättyneellä kaudella Lahden NMKY:tä. Vanttaja on liian hyvä pelaaja 2. divisioonaan, mutta…“Hänellä on aito halu auttaa oululaista koripalloa. Sopimuksen syntyminen on lähellä”, Turpeinen pohjustaa.